Мръсният въздух вкъщи разболява всеки трети

 

Експерти твърдят, че всеки трети човек по света е вероятно да получи здравословни проблеми или дори да умре преждевременно заради замърсяването на въздуха в жилищните помещения. Това е проучването, публикувано в британското медицинско списание The Lancet Respiratory Medicine.

Проведеното от комисия, обединяваща американски и британски учени, изследването се фокусира върху този вид замърсяване, получаващо се в резултат основно на дейности като готвене, използването на замърсяващи въздуха източници за отопление и осветление при примитивни условия и наблюдавано в рамките на дома.

Домашното замърсяване е причина за 4,3 милиона АНЕТИсмъртни случая през 2012 г., срещу 3,7 милиона причинени от замърсяване на въздуха на открито, според изчисленията на Световната здравна организация (СЗО). Но то заплашва здравето на около 2,8 милиарда души по целия свят – числото остава стабилно през последните години въпреки увеличението на населението на света – са установили изследователите.

Сред тези, които са застрашени, те посочват най-вече 600-800 милиона семейства, главно в Азия и Африка, които използват твърди горива като дървесина или въглища за готвене или отопление. Тези горива често се използват в открити огнища и при лоша вентилация, което обяснява степента на замърсяването на въздуха в затворени помещения.

Жените и децата са особено податливи на токсичните ефекти на замърсяването на въздуха и са изложени на опасността в най-висока степен, казват изследователите, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС.

Сред заболяванията най-пряко свързани със замърсяването на въздуха в помещенията, се посочват респираторните инфекции, хроничния бронхит, астма, рака на белия дроб, рака на носа или гърлото.

АНЕТИ

БЪЛГАРИЯ

гр. София 1505,   ул. Черковна 33

GSM: +359 899 19 20 19

e-mail: info2@aneti.net   Skype: aneti-7

Кликнете за да ни звъннете

Skype Me™!

Работно време:
Пон. - Петък : от 09:00 до 18:00
Почивни дни: Събота и Неделя

Как да стигна до офиса?

Страницата за мръсният въздух вкъщи разболява всеки трети последно бе редактирана на 12/07/2015.

Разгледайте по подробно за Почистване на подземни речни корита, Почистване след ремонт, Подхлъзване падане, Почистване на прозорци, Премахване на восък, ЕС забрани прахосмукачки над 1600 W и Мръсният въздух вкъщи разболява всеки трети.