Подхлъзване и травми

Спешни мерки при подхлъзване и травми  

 

Навяхване  

 

Обикновено то е на глезена. Представлява преразтягане или скъсване на някои от връзките му. Те са леко еластични, здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата. Глезенът е особено предразположен към навяхване поради малкия размер на ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане и скачан , особено върху неравна повърхност.

 

При навяхване първото нещо, което трябва да направите, Трудови злополукие да обездвижите, доколкото е възможно, наранения глезен. Не пренасяйте тежестта на тялото върху него. Това намалява риска от по-сериозно увреждане. Ледът предотвратява засилването на подуването.

 

Превържете нараненото място. Най-добре е да използвате еластичен бинт и да пристегнете глезена във формата на осморка (като оставите петата свободна). Това също ще намали отока и болката в областта. Не правете превръзката твърде стегната, така че да загубите чувствителност във върховете на пръстите.

 

Потърсете медицинска помощ незабавно, ако: имате съмнение за счупена кост или изместена става, чувствате изтръпване или вцепеняване. Това може да е индикация за засегнат нерв.  

 

Antislip ANETIСчупване  

 

Опасностите при него се дължат на разкъсванията, които отчупените, остри костни краища или парчета причиняват на кръвоносните съдове, мускулите, нервите, гръбначния мозък и вътрешните органи. Най-често се чупят тръбните кости на ръцете и краката.

 

Основен признак е болката. Тя започва от момента на удара и се засилва при движение. Оток - това е подуване, в което при внимателно опипване се усеща хрущене. Деформация - тя се дължи на отока, разместените костни парчета, кръвоизлив и други.

 

За да избегнете опасните последствия на едно счупване, трябва да извършите обездвижване на счупената кост. Тъй като човешкото тяло се движи чрез ставите си, правилото е да обездвижите две съседни стави на мястото на счупването. Това се извършва със стандартни или подръчни средства.  

 

Изкълчване на ходилото  

 

Признаци са подуване на крака около глезена поради разтягане на сухожилията. Народната медицина практикува изместените кокалчета (прешлени на ходилото) да се оправят по следния начин: пострадалият се улавя за врата (раменете) на друг човек, който незабелязано от пострадалия настъпва внимателно с босата си пета пръстите на изкълченото му ходило и едновременно с това бързо се навежда напред, с което издърпва тялото на пострадалия напред и нагоре. Така разместените кости сами се наместват.

 

Втори прилаган от народната медицина начин е следният: пострадалият всекидневно е болния си крак, въпреки болките, търкаля по дъските на пода кочан от царевица по 12 часа до уталожване на болките. Извън това да се направи и казаното за изкълчвания с добавки: в случая най-добре помагат хладката лапа от суров кромид лук със сол или топлата лапа от трици, сварени с оцет. След оправяне на ходилото, за да се предпази от ново изкълчване, трябва да се постави в шини от мукава или дъсчици.

АНЕТИ

БЪЛГАРИЯ

гр. София 1505,   ул. Черковна 33

GSM: +359 899 19 20 19

e-mail: info2@aneti.net   Skype: aneti-7

Кликнете за да ни звъннете

Skype Me™!

Работно време:
Пон. - Петък : от 09:00 до 18:00
Почивни дни: Събота и Неделя

Как да стигна до офиса?

Страницата за подхлъзване и травми последно бе редактирана на 25/04/2015.

Разгледайте по подробно за АНТИСЛИП приложения, АНТИСЛИП Как работи, ANTISLIP
Често задавани въпроси
, АНТИСЛИП сертификати и тестове, АНТИСЛИП
защита в банята против подхлъзване
, АНТИСЛИП
препарат против подхлъзване
, АНТИСЛИП срещу хлъзгави настилки, АНТИСЛИП ®, Подхлъзване, падане - трудови злополуки и Подхлъзване и травми.